Visit the Colosseum - Colosseum tickets lastminute - Coliseo en Roma

Colosseum in Rome – Het Colosseum, ook wel bekend als het Flavische Amfitheater, is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Rome en een symbool van de oude geschiedenis. Trots in het centrum van de stad herinnert het ons aan de grootheid en indrukwekkende architectuur van het Romeinse Rijk. Elk jaar komen miljoenen bezoekers om deze UNESCO-werelderfgoedlocatie te bekijken, verwonderd door zijn grootte en de geschiedenis die het bijna 2000 jaar geleden herbergt. In dit artikel bekijken we de interessante geschiedenis van het Colosseum, geven we praktische tips voor een bezoek, leggen we de verschillende gebieden uit en onderzoeken we de mogelijkheid om het ‘s nachts te bezoeken voor een speciale ervaring.

Powered by GetYourGuide

Een Korte Geschiedenis van het Colosseum

Het Colosseum werd gebouwd onder keizer Vespasianus rond 70-72 na Christus en voltooid in 80 na Christus door zijn zoon, keizer Titus. De naam van het Colosseum was oorspronkelijk het Flavische Amfitheater, naar de Flavische dynastie. Het Colosseum werd voornamelijk gebruikt voor gladiatorengevechten, openbare shows, dierenjachten, executies en zelfs nepbattles op zee en kon ongeveer 50.000 tot 80.000 mensen herbergen, wat de indrukwekkende ingenieursvaardigheden van de Romeinen aantoont.

Het Colosseum werd gebouwd op de plek van Nero’s Gouden Huis. Dit was een enorm paleis dat Nero maakte nadat een brand in 64 na Christus een groot deel van Rome verwoestte. Na de val van Nero wilde Vespasianus afstand nemen van zijn weelderige levensstijl. Het Colosseum werd gebouwd om het publiek een plek voor vermaak te bieden en hun vertrouwen in het Romeinse Rijk te herstellen.

Het Colosseum werd ongeveer 400 jaar gebruikt voor vele verschillende evenementen, van brutale gladiatorengevechten tot formele ceremonies. Na de val van het Romeinse Rijk in de 5e eeuw werd het Colosseum verwaarloosd. In de Middeleeuwen werd het door lokale edelen als fort gebruikt. Later raakte het beschadigd door aardbevingen en werden veel stenen gebruikt voor de bouw van andere gebouwen, waaronder de Sint-Pieter.

Ondanks dit staat veel van het Colosseum nog steeds overeind, wat ons een duidelijk beeld geeft van de pracht van het oude Rome. In 1980 werd het een UNESCO-werelderfgoedlocatie en in 2007 werd het uitgeroepen tot een van de Nieuwe Zeven Wereldwonderen.

Bezoek het Colosseum: Praktische Informatie

Als je van plan bent het Colosseum te bezoeken, is het belangrijk om een paar praktische zaken in overweging te nemen om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je ervaring haalt. Het Colosseum maakt deel uit van het Parco Archeologico del Colosseo, dat ook het Romeinse Forum en de Palatijn omvat. Bij de aankoop van een ticket is meestal toegang tot deze drie historische locaties inbegrepen. Dit geeft je een breder beeld van het leven in het oude Rome.

Openingstijden

Het Colosseum is het hele jaar door geopend, maar de openingstijden variëren per seizoen. Over het algemeen opent het om 8.30 uur en sluit het rond zonsondergang. Van maart tot augustus blijft het meestal open tot 19.15 uur, terwijl het van november tot februari al om 16.30 uur sluit. Het is gesloten op bepaalde feestdagen zoals Kerstmis en Nieuwjaar.

Soort tickets & Prijzen

Er zijn verschillende soorten tickets beschikbaar voor het bezoeken van het Colosseum, afhankelijk van hoe diepgaand je bezoek moet zijn:

  • Rondleidingen. Een rondleiding is een geweldige manier om meer te leren over de geschiedenis en structuur van het Colosseum.
  • Basis Toegang. Het standaardticket geeft toegang tot het Colosseum, het Romeinse Forum en de Palatijn. Dit ticket staat toegang toe tot de eerste en tweede niveaus van het Colosseum, maar geeft geen toegang tot enkele van de meer beperkte gebieden.
  • Volledige Ervaring Ticket. Voor degenen die een diepere ervaring willen, omvat het volledige toegangsticket alles in het basis ticket, maar geeft ook toegang tot de Arena, het Ondergrondse gedeelte en het Derde Niveau van het Colosseum. Dit ticket biedt een meer intieme ervaring, waardoor je kunt lopen waar gladiatoren ooit stonden en gebieden kunt verkennen die normaal niet toegankelijk zijn met een basis ticket.

Praktische Tips

  • Neem Water Mee. Een bezoek aan het Colosseum, vooral in de hete zomermaanden, kan vermoeiend zijn. Neem een fles water mee, maar wees ervan bewust dat grote rugzakken niet zijn toegestaan.
  • Boek Tickets Van Tevoren. Vanwege de populariteit wordt aangeraden om je tickets online van tevoren te boeken, vooral tijdens het drukke toeristenseizoen. Dit kan je uren wachttijd besparen.
  • Kom Vroeg of Laat. Het Colosseum is het minst druk in de vroege ochtend of laat in de middag, waardoor deze tijden ideaal zijn voor een rustigere ervaring.
  • Draag Comfortabele Schoenen. Gezien de omvang van de locatie en het ongelijke terrein is het aan te raden comfortabele schoenen te dragen.
Powered by GetYourGuide

De Structuur van het Colosseum Begrijpen

Het Colosseum is verdeeld in verschillende unieke secties, die elk een andere functie vervulden tijdens de oude Romeinse tijd. Niet alle gebieden zijn echter toegankelijk met een basis ticket.

De Arena Vloer

De Arena Vloer is het meest dramatische deel van het Colosseum. Hier vochten gladiatoren en werden wilde dieren losgelaten vanuit verborgen trapdeuren om het publiek te vermaken en te verschrikken. Vandaag de dag resteert slechts een deel van de oorspronkelijke vloer, met veel van de ondergrondse structuur zichtbaar. Met een volledig toegangsticket kun je op het gereconstrueerde gedeelte van de arena vloer staan. Dit biedt je een gladiator-perspectief van de torenhoge tribunes boven je.

De Ondergrond (Hypogeum)

Het Hypogeum, of ondergrondse gebied, was de achterkant van het Colosseum. Dit labyrint van tunnels en kamers huisvestte gladiatoren, gevangenen en exotische dieren voordat ze via een reeks trapdeuren en liften naar de arena vloer werden geheven. Wandelen door de slecht verlichte gangen van het Hypogeum is alsof je terug in de tijd stapt, met een angstaanjagend perspectief op de duistere kant van Romeinse entertainment.

De Derde Verdieping

De Derde Verdieping bevindt zich helemaal bovenin het Colosseum en biedt spectaculair uitzicht over het hele amfitheater, evenals panoramisch uitzicht op het oude Rome. Tijdens de hoogtijdagen van het Colosseum waren deze zitplaatsen gereserveerd voor de laagste klassen, inclusief vrouwen en slaven. Het hogere perspectief geeft je een waarachtig gevoel van de schaal van het Colosseum en hoe het moet zijn geweest om de actie van veraf te aanschouwen.

De Eerste en Tweede Niveaus

De Eerste en Tweede Niveaus waren de meest prestigieuze zitplaatsen, gereserveerd voor Romeinse senatoren, dignitarissen en de hogere klasse. Deze gebieden zijn toegankelijk met een basis ticket, en je krijgt van hieruit een dichterbijzicht van de arena vloer.

Beperkte Toegang

Het is belangrijk op te merken dat je met een basis ticket geen toegang hebt tot de Arena Vloer, de Ondergrond of de Derde Verdieping. Als je deze gebieden wilt verkennen, is het de moeite waard om je ticket te upgraden naar de volledige toegangservaring.

Powered by GetYourGuide

Kun je het Colosseum ‘s Nachts Bezoeken?

Een van de minder bekende maar steeds populairdere manieren om het Colosseum te ervaren, is door het ‘s nachts te bezoeken. Nacht tours zijn beschikbaar tijdens bepaalde periodes van het jaar, meestal van april tot oktober. Deze tours bieden een compleet andere sfeer in vergelijking met bezoeken gedurende de dag.

Powered by GetYourGuide

Voordelen van een Nachtbezoek

  • Minder Drukte. Nachtbezoeken zijn minder druk, wat een intiemere ervaring biedt. Zonder de gebruikelijke menigten toeristen kun je in alle rust de majesteit van de oude structuur in je opnemen.
  • Een Unieke Sfeer. Het Colosseum is ‘s nachts prachtig verlicht, wat een magische gloed op de oude muren werpt. Het contrast tussen de fel verlichte stenen en de donkere nachtelijke lucht creëert een surrealistische en bijna mystieke ambiance.
  • Toegang tot Beperkte Gebieden. Veel nachttours bieden toegang tot exclusieve gebieden, zoals de Arena Vloer en de Ondergrond, waardoor de ervaring met minder mensen om je heen wordt verbeterd.
  • Ontsnap aan de Hitte. Een bezoek aan het Colosseum in de zomer kan overdag ondraaglijk heet zijn. Een nachtbezoek biedt een koelere en comfortabelere manier om te verkennen.

Nacht tours duren meestal ongeveer 1,5 tot 2 uur, en hoewel ze iets duurder zijn dan dagtickets, zijn de unieke ervaring en de rustige sfeer de extra kosten zeker waard.

Powered by GetYourGuide

In het kort, een bezoek aan het Colosseum is meer dan alleen een reis naar een historisch monument. Het is een reis terug naar de dagen van het Romeinse Rijk. Of je nu bewonderend naar de grandeur van de structuur kijkt, op de Arena Vloer staat, of de mysteries van de Ondergrond verkent, het Colosseum biedt een overvloed aan ervaringen die het verleden tot leven brengen. Met praktische planning, een begrip van de verschillende secties, en de optie van een nacht tour kan je bezoek zo compleet en meeslepend mogelijk zijn.